Osteopatia

L’osteopatia és una forma de medicina alternativa que s’enfoca al tractament dels trastorns del sistema musculoesquelètic i altres sistemes del cos a través de tècniques manuals. Va ser desenvolupada per Andrew Taylor Still, un metge nord-americà, a finals del segle XIX. La història de l’osteopatia es remunta al 1874, quan Still va establir la primera escola d’osteopatia a Kirksville, Missouri, Estats Units. El seu enfocament es basava en la idea que el cos humà té la capacitat innata de guarir-se a si mateix, i que els trastorns del sistema musculoesquelètic poden afectar la salut general. Still va desenvolupar un enfocament holístic que considerava el cos com una unitat integrada d’estructures i funcions. Un dels principis clau de l’osteopatia es la interrelació de l’estructura amb la funció i en buscar l’estimulació dels mecanismes naturals del cos per l’autoregulació i autocuració. Per assolir-ho s’utilitzen una varietat de tècniques manuals, com ara mobilitzacions articulars, estiraments musculars, tècniques de teixits tous i manipulació de la columna vertebral per millorar la mobilitat, alleujar el dolor i restaurar l’equilibri del cos.

Teràpia cranial osteopàtica
Osteopatia – Teràpia cranial

Indicacions 

L’osteopatia és útil per tothom ja que el seu principi és potenciar l’autorgulació i l’autocuració. Alguna de les seves indicacions són:

  • Mal d’esquena
  • Ciàtiques
  • Tendinitis
  • Cefaleas o migranyes
  • Problemes digestius
  • Lesions esportives

Com és una sessió?

Podem dividir una sessió en varies parts:

1- Anamnesis: Fen una entrevista per entendre el problema i si hi han contraindicacions

2- Avaluem la mobilitat de tot el cos i les estructures amb tensió (músculs, nervis, arteries…)

3- Un cop trobades les parts de més tensió busquem quines son les que causen la problemàtica per la qual es ve a consulta i es proposa un pla de tractament.

4- Es tracta segons les tècniques i ordre acordat amb el pacient i es revalua si hi ha hagut millora. Aquest procés es va repetint fins trobar una alliberació i millora de les tensions.

5- Revaluació final

Quines diferencies entre osteopatia i fisioteràpia

L’osteopatia i la fisioteràpia són dues disciplines terapèutiques que es fan servir per tractar diverses condicions musculoesquelètiques i promoure la salut i el benestar. Encara que comparteixen alguns objectius i tècniques similars, també hi ha diferències importants entre elles:

  • Filosofia i enfocament: L’osteopatia es basa en la idea que el cos humà té una capacitat innata de curació i autoregulació. Els osteòpates creuen en el concepte que l’estructura i la funció del cos estan interrelacionades i que qualsevol alteració a l’estructura pot afectar la funció i la salut en general. Per tant, els osteòpates s’enfoquen a trobar i tractar les causes subjacents dels problemes de salut, en comptes de tractar els símptomes. D’altra banda, la fisioteràpia se centra més en l’alleujament dels símptomes i la millora de la funció mitjançant l’aplicació de tècniques i modalitats terapèutiques específiques.

 

  • Tècniques i enfocament terapèutic: Ambdues disciplines utilitzen una varietat de tècniques terapèutiques per tractar afeccions musculoesquelètiques. Els fisioterapeutes poden emprar tècniques com massatges, mobilitzacions articulars, exercicis terapèutics, electroteràpia i teràpia manual, entre d’altres. Els osteòpates també utilitzen tècniques de teràpia manual, com ara manipulacions articulars i teixit tou, però solen posar èmfasi en l’avaluació i el tractament global del pacient, tenint en compte la interrelació entre l’estructura, la funció i el sistema nerviós.

En resum, la fisioteràpia tendeix a centrar-se més en l’alleujament dels símptomes i la millora de la funció mitjançant tècniques terapèutiques específiques, mentre que l’osteopatia té un enfocament més global, buscant tractar les causes subjacents dels problemes de salut i promoure l’autoregulació del cos. És important destacar que la disponibilitat i la regulació d’aquestes professions poden variar segons el país, per això és recomanable consultar la normativa específica del lloc en qüestió.

Reconeixement acadèmic

A Espanya, l’osteopatia no està reconeguda com una professió sanitària independent, encara que e nivell europeu és considerada una carrera universitaria independent de la fisioteràpia. Tot i això, els profesionals sanitaris tenen la possibilitat de complementar la seva formació amb estudis en osteopatia i exercir-la dins l’àmbit de la fisioteràpia. La regulació de l’osteopatia a Espanya es basa en dos aspectes principals:

Andrew Taylor Still, fundador de la osteopatia
Andrew Taylor Still, fundador de la osteopatia Año: 1914 Autor: Unknown (Library of Congress collection) Fuente: http://hdl.loc.gov/loc.pnp/cph.3c11668

 

  • Títol de Grau en Fisioteràpia: Per ser fisioterapeuta a Espanya, cal obtenir el títol universitari de Grau en Fisioteràpia. Els fisioterapeutes estan habilitats per fer tècniques d’osteopatia dins l’àmbit de la fisioteràpia.
  • Formació complementària en osteopatia: Els fisioterapeutes que volen exercir l’osteopatia han de completar estudis de postgrau o cursos de formació reconeguts. Aquests programes solen tenir una durada de diversos anys i són impartits per escoles i centres de formació privats.

En el centre de Teràpies Helios estem formats segons els criteris europeus de l’osteopatia (considerada una carrera universitaria de 5 anys) i tenim de professió  sanitaria reconeguda en España, la fisioteràpia. Els profesionals que han cursats els estudis segons el criteris de la UE reben el títol de DO en Osteopatia.

Icona de Validada per la comunitat                                                               Reserva cita

×