Acupuntura i Medicina Tradicional Xinesa

La Medicina Tradicional Xinesa és una medicina que té les seves arrels a la Xina ancestral i s’ha desenvolupat al llarg de milers d’anys. Es basa en la filosofia taoista, que considera l’ésser humà com un microcosmos en harmonia amb l’univers i on la malaltia està causada per un desequilibri en el flux d’energia vital, coneguda com «Qi».

Els seus mètodes principals de tractament són l’acupuntura, la moxibustió, la fitoteràpia i la teràpia manual (tuina).

Acupuntura
Tècnica d’acupuntura

L’Acupuntura és una pràctica que consisteix en insertar agulles primes en punts específics del cos. Aquests punts segueixen els camins d’energia denom

inats «meridians» i l’estimulació d’aquests punts restaura l’equilibri i la salut del cos. L’acupuntura té com a objectiu desbloquejar aquesta energia i estimular els punts que es troben en desequilibri per restablir l’harmonia. Aquesta pràctica es pot utilitzar per tractar una àmplia gamma de condicions, incloent dolor, trastorns digestius, trastorns del son i problemes emocionals entre altres.

Tècnica de ventoses
Tècnica de ventoses

A part de l’acupuntura, la medicina xinesa també utilitza altres tècniques com ara la Moxibustió, en la qual s’aplica calor als punts d’acupuntura mitjançant l’encèsa de moxa (artemísia).

També es poden utilitzar herbes medicinals (fitoteràpia), dieta, massatge (conegut com a Tuina) i exercicis terapèutics com el Qi Gong.

La medicina xinesa considera la persona com un tot i busca comprendre els desequilibris interns que li poden estar causant la malaltia. Es basa en una visió holística de la salut i busca, no només tractar els símptomes, sinó abordar les causes més subtils de la malaltia.

Qui es pot tractar amb la Medicina tradicional xinesa i l’acupuntura?

Tothom pot tractar-se amb la medicina xinesa i acupuntura ja que adapta el seu tractament en funció el pacient. A més a més, al centre de teràpies Helios, també som fisioterapeutas, la qual cosa, ens dona més eines per tractar i adaptar-nos al pacient. Alguns exemples d’indicacions de la medicina xinesa són:

  1. Persones amb dolor crònic: L’acupuntura pot ser eficaç per alleujar el dolor crònic com el dolor de l’esquena, el dolor articular, el mal de cap i altres condicions relacionades amb el dolor.
  2. Persones amb problemes digestius: La medicina xinesa pot ajudar a tractar problemes com ara indigestió, acidesa estomacal, síndrome de l’intestí irritable i altres trastorns digestius.
  3. Persones amb trastorns del son: L’acupuntura i altres tècniques de medicina xinesa poden ser beneficioses per a aquells que pateixen d’insomni, dificultats per conciliar el son o altres trastorns del son.
  4. Persones amb problemes emocionals: La medicina xinesa considera molt important la connexió entre el cos i la ment,per això pot ser útil en el tractament de l’ansietat, la depressió, l’estrès i altres problemes emocionals.
  5. Persones amb problemes de fertilitat: L’acupuntura s’ha utilitzat per ajudar a augmentar les possibilitats d’embaràs en persones amb problemes de fertilitat, tant d’homes com dones.
  6. Persones amb trastorns hormonals: La medicina xinesa pot ser beneficiosa per regular els desequilibris hormonals, com el síndrome premenstrual (SPM), els desordres menstruals i els símptomes de la menopausa.
  7. Persones que busquen prevenció i benestar general: La medicina xinesa també pot ser utilitzada com a teràpia preventiva per mantenir l’equilibri i la salut en general, millorar la resistència, l’energia i el benestar general.

Altres preguntes freqüents

Moxibustió-Imatge Freepik

L’acupuntura és segura? Fa mal?

Quan la realitza un professional competent i qualificat, l’acupuntura és segura. Al Centre de Teràpies Helios seguim les normes d’higiene i utilitzem agulles estèrils d’un sol ús per prevenir infeccions.

La majoria de les persones només senten una lleu molèstia o sensació de picada quan les agulles s’insereixen. La sensació varia segons el llindar de dolor de cadascú i la ubicació dels punts d’acupuntura.

Com es determinen els punts d’acupuntura a tractar?

Els punts d’acupuntura es determinen segons els símptomes i el diagnòstic del pacient. Avaluem la condició del pacient i seleccionem els punts d’acupuntura adequats en funció de la teoria dels meridians i la medicina tradicional xinesa.

Quantes sessions d’acupuntura calen?

La quantitat de sessions necessàries depèn de la condició del pacient, la gravetat del problema i la resposta individual al tractament. Algunes persones poden experimentar millora després d’una sessió, mentre que d’altres poden requerir un tractament més prolongat.

Reconeixement acadèmic

Al Centre de Teràpies Helios la formació de medicina xinesa que exercim és reconeguda per l’Universitat de Medicina tradicional xinesa de Beijin i de Yunnan, a més de la Fundació europea de medicina tradicional complementaria i integrativa. Aquesta formació feta a la Escola Superior de Medicina Tradicional Xinesa té una durada de 4 anys, seguint els requisits universitaris de Xina.

 

 

×